OCD

Behandling af OCD

Jeg arbejder fra ud at skabe indsigt i OCD så du får en lettere hverdag og med tiden bliver symptomfri.

Jeg bruger en kognitiv tilgang kombineret med en psykodynamisk og kigger på hvad der kan ligge til grund for OCD symptomer.

Jeg har gode erfaringer med at arbejde helhedsorienteret med kombinerede tilgange herunder også med familiesamtaler, med henblik på at lette hele familiens hverdag.

 

Tvangstanker

Tvangstanker er uønskede tanker som bliver ved at med at trænge sig på. Tanker som er ubehagelige og kan handle om mange forskellige ting som for eksempel om man kunne finde på at lave overgreb på andre mennesker, om man fik slukket komfuret eller om man har udtrykt sig på en måde overfor nogen, som kunne misforståes. Tvangstankerne vender tilbage igen og igen og opleves som påtrængende og ubehagelige. Typisk handler tvangstankerne om forfærdelige ting, der kan ske eller som man føler sig besat til at gøre. Tvangstanker medfører som udgangspunkt følelser af ubehag, hvorfor den OCD-ramte typisk forsøger at slippe af med tankerne og ubehaget ved at udføre en eller anden form for tvangshandling.

Tvangshandlinger

Tvangshandlinger har som udgangspunkt til formål at begrænse et ubehag. Disse handlinger kan bestå i at tjekke om man fik låst hoveddøren, overdreven hygiejnehandlinger ifht bakterier eller (i en mere passiv form) at man ikke kan gå i seng før clock-radioen viser 22:22. Hvis man ikke udfører handlingerne, forbliver ubehaget men vil aftage over tid ligesom det er tilfældet med tvangstanker. Og selvom man som udgangspunkt godt ved at det er irrationelt at udføre tvangshandlingerne, giver man ofte efter, da belønningen er ro i hovedet, hvilket er en virkelig behagelig kontrast til den mentale uro der følger med, når man føler sig presset til at lave en handling (som man typisk vurderer socialt uacceptabel).

Hvad er OCD

OCD er en angstlidelse og gør at det kan være svært at oprette en velfungerende hverdag – især på det mentale plan. OCD er en forkortelse af obsessive-compulsive disorder (frit oversat til ”sygdom der har at gøre med at være besat af og være tvunget til”). Dette kan i praksis betyde, at man er besat af tvangstanker og føler sig tvunget til at udføre tvangshandlinger.